Pallejà

Pallejà
  • MIDA DEL TEXT   

03:57  |  22/12/2024

Una setmana centrada en la reducció del malbaratament alimentari

  • Setmana Prevenció de Residus

    Setmana Prevenció de Residus

08/11/2024

La iniciativa vol conscienciar la ciutadania que petits canvis d’hàbits poden aconseguir que es llencin menys aliments diàriament

Del 16 al 24 de novembre, se celebrarà la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, uns dies durant els quals s’organitzen accions arreu del territori per sensibilitzar de la necessitat de reduir i prevenir els residus que es generen en el nostre dia a dia. I és que, més enllà del reciclatge, la prioritat en la gestió dels residus és sempre la prevenció, és a dir, evitar que es generin.

 

Aquesta 16a edició posarà l’èmfasi en la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari, amb el lema ‘Malbaratar aliments és de mal gust’. Es calcula que, a nivell mundial, un terç de tots els aliments produïts per al consum humà acaben convertint-se en residu orgànic. Cada any, els estats de la Unió Europea produeixen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, que corresponen a 131 kg per habitant. Són dades alarmants, més si tenim en compte que més de 37 milions de persones de la Unió Europea tenen dificultats per fer àpats de qualitat a diari. Darrera d’aquesta quantitat de malbaratament alimentari s’amaguen impactes tant econòmics com ambientals i socials.

 

Tot i que el malbaratament es produeix a tota la cadena alimentària, es calcula que la meitat dels residus alimentaris es produeixen a les llars, seguit de la restauració i del comerç al detall. És per això que des de les administracions volem fomentar petits canvis d’hàbits que permetin reduir el malbaratament alimentari a casa.

 

En aquest àmbit, es recomana planificar les compres per evitar adquirir més productes dels que es poden consumir. És important revisar el rebost i la nevera, planificar els menús i fer-ne una llista. Cal fer també una compra responsable, amb aliments de km 0 i de temporada, i no deixar-se portar per les ofertes. Es recomana també conservar correctament els aliments dins el frigorífic i el congelador, perquè no es facin malbé, i fer cuina d’aprofitament, guardant les sobres i aprofitant-les per cuinar altres receptes.


Informació relacionada


Data de modificació: 08/11/2024 12:29:20